Idén májusban iskolánk hetedik osztályos tanulói részt vehettek a Határtalanul program keretein belül egy csodálatos hat napos erdélyi utazáson.

Május 27-én a hajnali órákban indultunk utunkra. Rövid fotószünettel köszöntöttük Erdélyt a Király-hágón. Ezután Tordai sóbányát látogattuk meg, mely a világ leglátványosabb ember alakította föld alatti területe és egyben a leghíresebb turisztikai látványosságok egyike. A késő esti órákban érkeztünk meg Székelyszentlélekre, a Becsali Panzióba. Csodálatos környezetben található e kis falu.

Másnap megálltunk Homoródfürdőn, hogy megkóstoljuk a Székelyföld jellegzetes borvizét. A kis székely falu országos jelentőségű üdülőtelep hideg-melegvizes szénsavas fürdővel, bővizű borvízforrásokkal.

Ezután érkeztünk a Szent Anna tóhoz. Codálatos kirándulást tettünk, míg a lélegzetelállító tóhoz érkeztünk. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, de így is nagyon élveztük a túrát.

Délután Csíksomlyó felé vettük az irányt, mely Csíkszereda település része, Hargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú, mely mára a magyarság legnagyobb találkozója, az összefogás jelképe, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Megnéztük a kegytemplomot és a kegyhelyet is és a Barátok Feredőjét is.

A következő napon Homoródalmásra mentünk, mely Tokod testvérvárosa, ez a település is Székelyföldön helyezkedik el. Itt volt alkalmunk találkozni a helyi gyerekekkel. Az Unitárius templom megtekintése és Sorbán Enikő híres népdalénekesnő dalainak meghallgatása után elindultunk a Vargyas-szurdokba. A Vargyas-szorosban a 70–80 m magas sziklafalak között megy az út. Legnagyobb meglepetésünkre még medvéket is láttunk, akik miatt jó ideig nem tudtuk folytatni utunkat. Láncok, lengőhidak segítségével értük el a terület legnagyobb barlangját, ez az Orbán Balázs-barlang. A kirándulás után a helyi srácokkal fociztak fiaink, majd volt lehetőségünk beszélgetni is velük, bemutatkozni egymásnak. Egy kézműves sajtkészítő műhelyben többféle, nagyon finom, ízletes sajtkülönlegességet kóstolhattunk.

A negyedik napon felmentünk a magyarok szent hegyére, a Madarasi-Hargitára. Székelyudvarhelyen meglátogattuk az Emlékezet parkját, mely a város központjában található, tizenhárom mondahős, történelmi személy és kiemelkedő erdélyi művész mellszobrával. Csaba királyfi, Szent László, Fráter György, Bethlen Gábor, Wesselényi Miklós, Bethlen István, Kós Károly, A vándor székely hazatalál (Wass Albert), Nyirő József, Bem József, II. Rákóczi Ferenc, Báthory István és Hunyadi János. Egy rövid körsétával megnéztük a Főteret, a Városházát, a Vasszékelyt és a Belvárosi Unitárius Templomot. Ezután Dorog testvértelepülésén, Felsőboldogfalván megcsodáltuk az Árpád-kori templomot. A lelkész úr sokat mesélt nekünk a templomról. Délután Szejkefürdőn megtekintettük a Mini Erdély Parkot, majd a gyönyörű székelykapuk alatt elsétáltunk Orbán Balázs sírjáig. Orbán Balázs, a legnagyobb székely író, történész és etnográfus. A sírjához számos székelykapun keresztül vezet az út. A sírhoz legközelebbi székelykapu Orbán Balázs által 1888-ban a házuk elé állíttatott kapu. Orbán Balázs: A Székelyföld leírása című művéből hangzott el egy ide vonatkozó részlet.

Az ötödik napon megálltunk Farkaslakán. A település legfontosabb látnivalója Tamási Áron síremléke, amely az évtizedek alatt zarándokhellyé vált. Ezután a Békás-szorost néztük meg, mely egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak. Jelenleg a Nagyhagymás Nemzeti Park része. A szoros a 200-300 méter magas sziklafalaival Európa egyik természeti ritkasága és a hegymászók paradicsoma. Csaknem valamennyi szikla függőleges oldalával fordul a Békás-patak medre felé. Egy részét gyalog tettük a keskeny út szélén, az élmény leírhatatlan, egy fénykép sem tudja visszaadni a szoros csodálatos, lélegzet elállító látványát.

A Gyilkos-tó mellett álltunk meg, megkóstoltuk a finom kürtöskalácsot, nézelődtünk az árusok között, megnéztük tavat, mely egy természetes torlasztó a hegységben. 1837-ben a nagy esőzések következtében a Gyilkos-hegy egy része leszakadt és belecsúszott a völgybe. Az agyagos törmelék eltorlaszolta a patak útját, és az így keletkezett természetes gát mögött felgyülemlő víz elárasztotta a völgyet és az erdőt, amiről napjainkban csak a tóból kísértetiesen kiálló fatörzsek csonkjai tanúskodnak. A hordalékok miatt 2080-ra eltűnhet a tó.

Korondon a székelyföldi népművész-fazekasság központjában megtekintettünk egy hagyományőrző fazekasműhelyt, vásárolgattunk.

Elérkezett a hazaindulás reggele. Egy finom, tartalmas reggeli után elbúcsúztunk kedves szállásadóinktól. Hosszú út állt még előttünk, Ispánkúton megállva Petőfiről emlékeztünk meg, majd néhány rövid pihenővel tarkított egész napos utazás után estére értünk haza. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk ezen a felejthetetlen úton.