EFOP-3.3.5-19 – CSODASZARVAS ISKOLAI KÖZÖSSÉGI PROGRAM AZ ESZTERGOMI TANKERÜLETI KÖZPONTBAN

Az Esztergomi Tankerület Központ több, mint 56 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program az Esztergomi Tankerület intézményeiben” című projekt megvalósítására. A Széchenyi 2020 program részeként, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program” (EFOP-3.3.5-19-2020-00031) című pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően 15 intézmény, 972 tanulója táborozhat majd június 25-26.hetén, 110 gyermek bentlakásos táborban.

Az Esztergomi Tankerületi Központ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-3.3.5-19 kódszámú, „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program” című felhívásra benyújtott pályázatával 56 618 236 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert, melyben a Bajnai Simor János Általános Iskola Epöli Tagiskolája, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Eötvös József Tagiskolája, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája, Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola, Esztergomi József Attila Általános Iskola, Esztergomi Petőfi Sándor Általános Iskola, Kesztölci Kincses József Általános Iskola, Lábatlani Arany János Általános Iskola, Leányvári Erdélyi Jenő Általános Iskola, Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola, Piliscsévi Általános Iskola, Bajnai Simor János Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagintézménye, Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Tokodi Hegyeskői Általános Iskola, valamint a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola vesz részt.

A Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program által az Esztergomi Tankerületi Központ általános iskolás tanulói iskolán kívüli tevékenységek keretein belül tudnak olyan hasznos szabadidős tevékenységeket megismerni, melyek beépülhetnek mindennapos tevékenységeik közé, erősítik a társas kompetenciáikat, kreativitásukat, ezáltal erősíthetjük és formálhatjuk tevékenységüket.

A projekt továbbá lehetőséget kínál arra, hogy az oktató-nevelő munka egy oldottabb légkörben, a megszokottól eltérő környezetben fejeződjön be, lehetőséget biztosítva az eltérő környezetben diákjaink komplex megismerésére, fejlesztési lehetőségeinek új oldalú kiaknázására, hiszen programunkban a projektmódszert egészítjük ki élménypedagógiával, a pozitív minta követését, a helyes döntések meghozatalát, a személyiség értékeinek felismerését.

A pályázat keretében megvalósuló programok célja továbbá az egész életen át tartó tanulás iskolai megalapozása, Az Európai Unió elveivel összhangban.

A programok az aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével valósulnak majd meg.

A projekt időtartama: 2021.05.01-2021.09.30.

A projekt azonosítószáma: EFOP-3.3.5-19-2020-00031

A támogatás mértéke 100%

A DOKI Eötvös József Tagiskolájának beszámolója

Az idei évben tanulóink harmadik alkalommal vehettek részt a Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program elnevezésű projekt keretében nyári táborokban.

A mintegy 100 tanuló négyféle tematika köré szervezett napközis táborban tölthetett egy-egy tartalmas hetet. Ízelítőül néhány rövid beszámoló a programokról:

Sport és egészségre nevelés

Nevelők: Berecz Zoltán, Szenczi Viktória

Idén, június végén 3. alkalommal szerveztük meg ” Csodaszarvas” táborunkat! Remek hangulatú sportos egy hetet töltöttünk 25 diákkal.

A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő a programokból:

– Palatinusz tó

– Dorogi strandolás

– Sárkányhajózás

– Különféle labdajátékok, sorversenyek

– Métázás

– Kirándulás Esztergomban, Erzsébet park, Bazilika, Városi strandfürdő

– Elsősegély előadás

– Lézerharc, „Egy perc és nyersz” csapatépítő vetélkedő…

Művészeti nevelés

Szabó Magdolna, Faragó Anita

A művészeti nyári napközi célja a gyerekek érzéseinek megjelenítése volt különböző művészeti technikákon keresztül. Környezetünk megismerése, drapériafestés, gyöngyfűzés, gipszfestés, pasztellkép készítés, karkötő készítés, vegyes képalkotás szabadon választott technikával és megannyi művészeteken átívelő alkotások születtek.

Kiemelnék két művésznőt, akik különleges élménnyel gazdagították a heti programunkat. A gyerekek Simon Kata üvegfestő művésszel üvegmedált festettek, Brassai Gabriella festőművész irányításával az esztergomi Lipót Teraszon a Bazilika, a Vár és Esztergom részleteit jeleníthették meg. Interaktív drámapedagógia órán érzékenyítő tréningen valamint „Táncra fel” néptánc órán zenés-táncos mulatságban vettek részt. Az időjárás kedvezett, így homokszobrokat is készítettünk a Palatinus strandon a sok lubickolás mellet, valamint a dorogi uszodában is vizes élménynapban volt részünk.

A célunk az volt, hogy fantasztikus élményekben legyen részünk, kipróbálhassa mindenki a saját kis kreativitását és kisművészként zárjuk a hetet. Sikerült! A megszületett alkotások magukért beszéltek.

Környezetvédelem

Kondor Anett, Steiner Mónika

A tábor szinte mindegyik napjára sikerült programokat szervezni, ezeken részt is vettünk.

Hétfőn megtörtént a tábornyitás és ellátogattunk az esztergomi Duna Múzeumba. A Duna Múzeumban múzeumpedagógiai órán is részt vettünk, illetve bejártuk a kiállítást is. A kiállítás beléptetésénél a vízimalom pecsételő a gyerekek nagy kedvence lett.

Kedden az iskolában voltunk, madarászati előadást hallgattunk és kézműves foglalkozáson vettünk részt. Megismertük a környezetükben élő madarakat, szaporodásukat, táplálkozásukat. Kézműves foglalkozás alkalmával magvakból madarat készítettünk.

Szerda délelőttöt a dorogi uszodában töltöttük, a gyerekek a nagy meleg miatt nagyon élvezték a hűsölést a vízben. Délután az iskolában meséltünk, játszottunk, kézműveskedtünk.

Csütörtökön Lábatlanon jártunk a Dunamente Ökocentrumban. A kiállítást vezetéssel tekintettük meg, majd a mini giuder programon is részt vettünk. Óriás kirakót is kirakhattunk, egyéb szabadtéri foglalkozásokat tartottak nekünk.

Pénteken a Dunavirág Vízibusz jött el a Palatinus-tó partjára, ahol egy nagyon szemléletes vízi élővilág vizsgálati foglalkozáson vehettünk részt. A gyerekek saját eszközökkel halászták ki a vízi élővilág apróbb élőlényeit, majd egy különleges kamera segítségével kivetítőn keresztül vizsgálhatták meg őket.

Helytörténeti témájú napközis tábor

Gál Erzsébet, Ármainé Rossz Ilona:

Július 28-július 2. Tartalmas öt napot zártunk, köszönhetően a jó programszervezésnek és a szakembereknek. Volt fából hűtőmágneskészítés, gyöngyfűzés, kirándulás a Dorog-Csolnok Bányászkörön, tartalmas kirándulás a tardosi lombkoronaösvényen és a malomvölgyi tónál. Színházi előadás keretében megnéztük A kis herceget, a Bazilikában pedig egy királykoronázó játékon vettünk részt, miután alaposan megismerkedtünk a templommal és a Kincstár vonatkozó részeivel. A gyerekek nagyon sok érdekességet, újdonságot tanulhattak, kipróbálhattak, játékos és hozzájuk közel álló munkaformák keretében.