Jó gyakorlatok

Gyűjtsétek a kupakokat!

Folytatva és kiszélesítve a környezettudatos tevékenységek sorát, hamarosan módunk lesz nagy mennyiségű műanyag kupak gyűjtésére, egyben az ebből befolyt bevétel nemes célra történő felhasználására. Kondor Anett, ökoiskolai pályázatért felelős nevelő ötletét, kezdeményezését nagy örömünkre felkarolta városunk polgármestere, Dr. Tittmann János is. Az önkormányzat segítségünkre lesz a kivitelezésben, így az iskola előtti parkos területen felállítandó „kupakgyűjtő szív” lehetőséget nyújt a segítőkész és környezetbarát diákok, felnőttek számára, hogy a háztartásokban felgyülemlett műanyag hulladéktól ily módon megszabadulhassanak.

Vig Attila

Fenntarthatósági témahét 2021

Az eddigi évek gyakorlata alapján, iskolánk idén is bekapcsolódott a Fenntarthatósági Témahét programjába. A témahét alatt a gyerekek a megszokottnál többet foglalkoztak a környezettel kapcsolatos témákkal. A tanárok igyekeztek minden órára becsempészni a környezeti nevelés elemeit, illetve a délutáni programokban is helyet kapott a fenntarthatóság. A 2.b és a 3.a osztály is segédkezett az udvar megtisztításában. A Szemétírtók környezetvédelmi szervezet felhívására a 2.c, 3.c osztály fákat fogadott örökbe, ezzel vállalva a csemeték pár hónapon át történő gondozását.

A témahét mindig magába foglalja április 22-ét, a Föld napját is. Ennek kapcsán Pászti Amina a Glóbi könyv szerzője pályázatot hirdetett „Szeretjük Glóbit!” címmel. A felhívásra az 1.c osztályos tanulók egy óriás plakátot készítettek, melyen kupakokból rakták ki a kis földbolygót, és köré rajzolták magukat is, ahogy ölelik őt! Az alkotásuk a zsűrinek is megtetszett így a csoportdíj első helyezését zsebelték be. A gyerekek nagy örömmel fogadták a hírt és izgatottan várják a Jane Goodall csimpánzokat támogató intézet meglepetését. 

Kondor Anett

Szintén a Föld napjához kapcsolódóan, szerdán, a 3.b osztályos gyerekekkel elsétáltunk Dorog legnagyobb fájához. Előtte csapatversenyben egy Erdő-kvíz játékot is játszottunk, ahol a tanulóknak bizonyítani kellett, hogy mit tudnak a növények, a fák és az erdők fontosságáról, a környezetvédelemről. Dorog legnagyobb fája egy hatalmas platánfa, 35-40 éve ültették egy kis lakótelep közepére. Megpróbáltuk megbecsülni a magasságát, a gyökérzete kiterjedését. Megbeszéltük, hogy milyen sok oxigént termelhet és mennyi madárnak, állatnak és más élőlénynek nyújthat élőhelyet. Megöleltük, körbeálltuk a fát, és egy nagyot játszottunk alatta. Reméljük, sokáig áll még itt. Azt tervezzük a gyerekekkel, hogy minden évben eljövünk ide. 

 
Gál Erzsébet

               

Elem- és e-kütyü gyűjtő verseny

Ősszel iskolánk részt vett egy környezettudatos gyűjtőversenyen. A verseny célja az volt, hogy minél több használt elemet és már nem működő e-kütyüt gyűjtsenek az iskola tanulói. Több mint egy héten át lelkesen hozták a gyerekek és szüleik a hulladékot. Tudomásunkra jutott, hogy voltak szülők, akik a környék üzleteiből is elhozták az elemet, hogy hozzájáruljanak az iskola győzelméhez. A verseny sikereket hozott. Használt elemből 706 kilót, e-kütyüből pedig 126 darabot sikerült felhalmozni. Ezzel a mennyiséggel megyei szinten mindkét kategóriában a dobogó legfelső fokára állhattunk. Így az iskola 70.000 forint alapítványi támogatásban részesült, amit környezettudatosságra nevelésre használhat fel. Nagyon köszönjük a szülők támogatását!

  Kondor Anett 

Az szép eredmény a kemma.hu-n is megjelent: https://www.kemma.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-706-kilo-elemet-gyujto-dorogi-eotvos-iskola-kornyezettudatossagban-verhetetlen-3672796/

Sulizsák, avagy ruhagyűjtés az iskolában.

A ruhagyűjtés ötlete onnan jött, hogy sajnos a papírnak az utóbbi időben elég alacsony volt a felvásárlási ára. Gondoltuk, hogy majd a ruhagyűjtés segíti pénzügyileg egy kicsit az osztályokat. Maga a kezdeményezés annyira népszerű az országban, hogy hiába vettük fel a kapcsolatot a céggel októberben, csak februárra kaptunk időpontot. Legalább volt idő gyűjteni a ruhaneműket. Minden érdeklődő családnak adtunk a Sulizsák által biztosított zacskókat, amibe tehették a ruhaneműt. Egy szombati nap alkalmával történt a zsákok összegyűjtése. Itt az iskolában külön mérlegen lemértük és minden osztálynak külön-külön felírtuk a gyűjtött mennyiséget. Azt gondolom elég sikeres volt a ruhagyűjtés, hiszen összesen mintegy 4 tonna ruhát sikerült összegyűjteni. Igaz, ehhez kellett az is, hogy Berecz Klári néni osztálya (szerintem) országos rekordot gyűjtött a maguk 1406 kilójukkal. De a többi osztály is szépen gyűjtögette a kilókat. Remélhetőleg a következő ruhagyűjtés is legalább ilyen sikeres lesz!

 Jánosi Csaba

Könyvtárfa:
„Ültess fát, olvass alatta könyvet!”

  1. november 6-án került sor a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár által meghirdetett „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” pályázatán elnyert csörgőfa elültetésére iskolánk udvarán. Az időjárás kedvezett nekünk, mert az előző esős napok után verőfényes napsütés kísérte ezt a kis ünnepséget.

A programot, amelyen az iskola négy alsó tagozatos osztálya vett részt, Vig Attila igazgató úr nyitotta meg, aki többek között beszélt a gyerekeknek a környezetünk védelméről, a természetvédelemről, valamint az olvasás fontosságáról. Gál Böbe néni Benedek Elek: Szeresd a fát című versével hívta fel a gyerekek figyelmét arra, milyen fontos óvni, védeni a körülöttünk élő fákat. Ezután a 3.b osztályosok előadásában láthattunk fával kapcsolatos táncokat, népi játékokat, melyeket Szencziné Szilárd Gabi néni tanított be a gyerekeknek. A hangulatos, vidám előadás után a 3.a osztályosok Aranyosi Ervin: A könyv a legjobb barát című versével az olvasás fontosságát emelték ki, ami a mai digitális világban különösen időszerű. A verset Ármainé Ica néni irányításával tanulták meg a gyerekek.  Ezután Papp Józsi bácsi elültette a csörgőfát. Ebben a munkában négy harmadikos kisfiú segített neki. A munka közben a Napsugár együttes Ültess te is egy fát című dala szólt. Erre az ünnepélyes alkalomra Muskát Gábor bácsi fatörzsből készített egy emléktáblát, amelyre K. Kovács József csolnoki fafaragó az alábbiakat véste: KÖNYVTÁRFA 2020. Ez a tábla az elültetett fa mellett került elhelyezésre. A „könyvtárfa” az iskola mellett található játszótér szélén helyezkedik el. Ha megnő a fa, lombja a homokozóban játszó gyerekeknek nyújt majd árnyékot. A fa mellé állítottunk egy padot, ami reméljük, hogy arra ösztönzi majd diákjainkat, hogy az óraközi szünetekben vagy a délutáni szabadidőben egy jó könyv társaságában néha-néha pihenjenek meg a fa árnyékában. 

Schieszler Anna
könyvtárostanár

Faültetés:
Faültetés az iskola előtt

A november 9-én, szombaton megrendezett fásításon, melyet a BEBTE és a Szemétirtók csoport kezdeményezett, összesen 25 fő ragadott ásót, lapátot és gereblyét. Köztük voltunk mi is, az Eötvös-iskola tanulói Csaba bácsi kíséretében. 

Mivel ez volt életünk első faültetése, először elmagyarázták nekünk, mit és hogyan kell csinálnunk, majd mindezt be is mutatták a gyakorlatban. Azt hittük, hogy kis facsemetéket fogunk ültetni, de helyette közepes méretű fákat kellett a helyükre tennünk.  Segítségül a gödrök, amelyekbe a fák kerültek, már előre ki voltak ásva. Először a gödör aljába olyan anyagot kellett tennünk, ami meggyorsítja a gyökerezést. Ezután következett a trágya, majd jöhetett a fa. A fák mellé lyukakat fúrtunk a cölöpöknek, melyekhez hozzákötöttük a fát. Körülbelül 2-3 óra alatt végeztünk a munkával. Jól éreztük magunkat. Örültünk, hogy hozzájárultunk ahhoz, hogy az iskola, a Borbála lakótelep és az új játszótér környéke megszépüljön. Szívesen vettünk részt környezetünk védelmében.

 Boldizsár Balázs, Deák Sándor Kevin