XX. Egri Csillagok Országos Rajz- és Tehetségkutató Verseny 

Az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium, Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 20. alkalommal rendezte meg az Egri Csillagok versenyt, melyen alapvető célkitűzése az, hogy Gárdonyi Géza nagyra becsült művét népszerűsítve a 13-14 éves korosztály tehetségeit fellelje. Fontos, hogy a gyerekek vizuális készsége, rajzi-művészi képességei napvilágot lássanak, hogy azután a középiskolánkba kerülve szaktanárok segíthessék fejlődésüket. 

A program fakultatív részét képezte a verseny napja előtt megszervezett szakmai műhelyfoglalkozás. Ennek keretében stencil technikát ismertek meg, valamint a streamingelést (videós közvetítés zöld háttér előtt) próbálták ki a résztvevők.  

A megmérettetés beküldéses 1. fordulójában a regény tetszőleges részlete alapján kellett illusztrációt készíteniük a pályázóknak. Az Eötvös Alkotókör tagjai közül négyen is küldtek be alkotást a pályázatra, mind a négyen – Madarász Dóra, Németh Gréta Dorina, Takács Bernadett, Tarnóczy Boglárka – be is jutott az országos döntőbe, ahova az összes beküldött pályázó közül 60 főt hívott be a zsűri.  

A helyben elkészítendő 2. feladat könyvborító tervezése volt. A választott jelenet képi ábrázolásának eredetisége mellett a figurális elemek megoldása, a kompozíció és a használt rajzi/festészeti eszközök technikai színvonala volt az, amit a zsűri figyelembe vett az értékelésnél. Ezeket a szempontokat egészítette ki a döntőn a feladat jellegéből adódóan a tipográfiai megoldás igényességének értékelése. Ennek fényében az alábbi módon alakultak az eredmények: 

1. helyezett Takács Bernadett (Eötvös József Általános Iskola, Dorog) 

2. helyezett Sándor Liza (Vasvár Úti Általános Iskola, Ózd) 

3. helyezett Román Anna Mária (Rajeczky Benjámin Alapfokú Művészeti Iskola, Pásztó) 

Különdíjban részesült: Lente Evelin (Jászárokszállás) 

Tóth Lili (Eger), mint a legfiatalabb versenyző szintén külön tárgyjutalmat kapott 

Vándorserleg volt idén is a jutalma a legtöbb döntőbe jutott alkotást jegyző, legtöbb versenyzőt felkészítő és a döntő fordulóra eljuttató iskolának, amit ismételten, immár harmadik alkalommal a dorogi Eötvös József Általános Iskola csapata (Tagjai ebben az évben: Madarász Dóra, Németh Gréta Dorina, Takács Bernadett, Tarnóczy Boglárka) érdemelt ki magas színvonalú alkotásaikkal  

A díjazottak szellemi teljesítményét oklevelek mellett a rendezvény főtámogatóinak köszönhetően értékes tárgyjutalmakkal díjazták, és minden megjelent versenyző átvehetett egy ajándékcsomagot. A díjakat, jutalmakat Sajtos Attila igazgató úr; Farkas Attila alpolgármester, Keller Péter fővédnök és Ónodi Mátyás az iskola szakmai igazgatóhelyettese adták át. 

 

Gratulálok az Eötvös Alkotókör csapata minden tagjának az elért rendkívüli eredményért! 

 

Kolonics Péter